BARNFOTO

KÄRLEK TILL DOM SMÅ

Du har bokat en fotografering för din bebis och du undrar vad du ska tänka på och hur du ska vara förberedd när du kommer till studion? Här är mina tips till dig som förälder inför fotograferingen av din bebis

Barn ska vara pigga och glada! Vilka rutiner har bebisen? När brukar de sova? Se till att tiden du bokar för fotografering är just den tiden som bebisen är pigg och glad. Det blir mycket bättre bilder då!

Det finns ingen ålder som är "bäst" att fota. Alla åldrar har sin charm. Många föredrar att fotografera sina barn som nyfödda, alltså bara några veckor gamla för att få den första tiden bevarad med en, sovande och söt bild. När barnet blivit några månader och kan sitta själv blir dom mera interaktiv och kan skratta lättare. När barnet fyller år så är en "smash the cake" en hit. Att barnet får leka och kladda med en tårta, då ser man ofta skratt och äkta glädje.

När barnet sen blir några år gamla så är ute att föredra. Springa runt och leka och göra poseringar i olika miljöer! Så att fota sina barn är alltid rätt.

Att byta kläder det är inte så kul för barnet…  Det blir dock mycket roligare bilder om man har minst ett par olika klädes alternativ och varierar med olika bakgrunder. Jag föredrar att visa mera variation när det gäller kläder än att göra hela fotograferingen med samma plagg.

När det gäller val av kläder har jag också mina preferenser. Oftast blir helvita kläder så ljusa på bild att de drar uppmärksamhet. (Vi tittar på något som är ljust först) Därför skulle jag föredra en lätt pastell ton i kläderna om de ska vara ljusa eller mera dämpade färger & toner. Utgångspunkten är att vi vill se ansiktet först i en bild och då ska inget annat konkurrera med ansiktet. Konkurrensen uppstår när något är lika ljust eller ljusare eller att det finns ett stark mönster på kläderna med mycket kontrast (som en schackbräda eller som ett karikatyr teckning/logga svart på vitt etc.)  

Bebisar får ofta rivsår, skrubbsår, dreglar och får ibland blåmärken. Det är sånt som händer och inget av detta är något som ska hindra fotograferingen. Jag kommer att retuschera bort rivsår, blåtiran och dregel eller snor från bilderna som ska förstoras. Det är någonting som ingår kan man säga. 

Bra att veta: Jag är utbildad inom HLR - "Hjärt Lung Räddning" för barn och vuxna. Låt hoppas att jag aldrig behöver använda det i praktiken. Det viktigaste när jag fotar en bebis/barn är att det ska vara bekvämt för bebisen och att allt ska vara säkert. Sen kommer bilderna. Som pappa så vet jag att det lilla knytet är det mest värdefulla i livet <3